Covid-19 Nieuws update, oktober 2021

Skigebieden: coronabewijs en FFP2-maskers

Vanaf 15 november moeten wintersporters vanaf 12 jaar een 3G-/coronabewijs tonen om de skigebieden in te kunnen. De verplichting geldt voor alle skigebieden en -liften. Er wordt een uitzondering gemaakt voor mensen die een kabelbaan nodig hebben om te voorzien in hun basisbehoeften (bijvoorbeeld een kabelbaan die door omwonenden als openbaar vervoer wordt gebruikt).

Het 3G-bewijs wordt bij de koop van de skipas gecontroleerd, hetzij door het skigebied of door een ander die de skipas verstrekt (bv. een hotelier). Meerdaagse skipassen en seizoenspassen zijn geldig voor dezelfde tijdsduur als het coronabewijs. De controle gebeurt door de skigebieden zelf, maar verloopt steekproefsgewijs. Van een herhaaldelijke controle bij het toegangspoortje voor de lift zou geen sprake zijn.

In gondels, stoeltjesliften met kap en afgesloten ruimtes van het dal- en bergstation zijn FFP2-maskers verplicht vanaf een leeftijd van 14 jaar.

Restaurants en accommodaties: coronabewijs gekoppeld aan IC-bezetting

Restaurants en accommodaties mag je eveneens alleen met een 3G-/coronabewijs in, waarbij geteste mensen die een antigeentest gebruiken deze 24 uur mogen gebruiken. Ook antigeen-zelftests. Deze maatregel is echter gekoppeld aan de bezetting van het aantal IC-bedden in het Bundesland. Als 15% van de IC-capaciteit wordt bezet door coronapatiënten (fase 2) zijn zelftests niet meer geldig als toegangsbewijs. Antigeentest uit teststraten echter nog wel. Bij een IC-bezetting van 20% door coronapatiënten (fase 3) zijn alleen nog PCR-tests geldig om binnen te komen. De 3G-regel geldt niet voor afhalen of een Imbiss.

Après-ski: 3G, maar mogelijk 2G

Après-ski is deze winter weer mogelijk in Oostenrijk. De regels volgen de regels voor nachtclubs. Dat wil zeggen dat je met een 3G-/coronabewijs de après-ski binnenkomt mits de bezetting van IC-bedden niet boven de 15% komt. Voor geteste mensen is een PCR-test verplicht, een antigeentest of een bewijs van antistoffen is niet voldoende. Komt de IC-bezetting boven de 15% (fase 2), dan mogen nog alleen gevaccineerde en aantoonbaar genezen mensen de après-skibar binnen, de zogenaamde 2G-regel. Gemeenten kunnen indien nodig strengere maatregelen nemen, zoals beperkte openingstijden of een vervroegde sluitingstijd.